Aprenent robòtica gràcies a l'Edcamp Sant Martí

La robòtica va ser la protagonista de la segona edició de l’Edcamp Sant Martí, una experiència educativa vibrant que va donar peu a converses on es compartiren desenes de recursos i reflexions. Com volem seguir aprenent sobre programació i robòtica educativa, aquí us fem un petit resum dels aprenentatges d’aquest edcamp. D’aquesta forma, mantenim viu el coneixement compartit i us convidem a seguir formant part de les xarxes d’aprenentatge del moviment edcamp.

La robòtica més enllà dels rols de gènere

Acostar la robòtica a les noies és un repte social: no només perquè és un àmbit relacionat amb el gènere masculí, sinó perquè les activitats de robòtica moltes vegades no parteixen dels interessos, la realitat i les inquietuds de nois i noies. Obrir la robòtica a manipulacions creatives i no només mecàniques pot facilitar la seva motivació, així com relacionar la robòtica amb els reptes socials. Si a més facilitem que els rols en els projectes de robòtica vagin canviant -tothom pot construir, tothom pot crear- aconseguirem que nois i noies hi participin per igual.

Robòtica i aprenentatge per competències

L’interès per treballar la robòtica transversalment, més enllà de les àrees curriculars, fou un dels temes protagonistes d’aquest edcamp. Com fer-ho? Algunes de les solucions proposades varen ser crear criteris d’avaluació centrats en la robòtica, de manera específica; o fer una vinculació correcta entre les activitats de robòtica i les diferents competències bàsiques. El que queda clar és que la robòtica és una eina molt útil si l’enfoquem a l’assoliment de competències com la resolució de problemes, la creativitat o l’expressió oral. 

Vull iniciar-me en la robòtica: com ho faig?

Sens dubte, seguint el següent principi edcamp: aprenentatge entre iguals. Què millor que compartir entre escoles per formar-nos en robòtica? Segur que visitant altres centres per veure com treballen alguna metodologia o recurs concret ens ajudarà a formar-nos en aquells temes que són del nostre interès. I si ens acompanyem els uns als altres en aquesta formació contínua, l’aplicació dels diferents recursos serà, de segur, exitosa. Aquesta és una de les propostes que va sorgir a l’Edcamp.

I desenes de recursos que pots fer teus!

Vols trastejar els recursos i iniciatives que compartiren els assistents de l’Edcamp Sant Martí? Aquí et deixem el llistat:

  • Recursos: Escornabot, Ogaki, Beebot, Makey Makey, Lego WeDo, Scratch, Blueboots, Hello Ruby, Lego Mindstorm, Onenote, Rumiscape, Albert UO, Robot BQ, Robotseny, impressores 3D, code.org, Tinkercard, Arduino, A.L.E.X, Smart City.
  • Iniciatives: Punt Multimedia de Sants, Concurs Technovation, Fundació Trams, Llagostera 3.0.

Fins aquí, t’hem ofert un petit tast de l’experiència Edcamp Sant Martí. Et recomanem, si tens ganes d’ampliar els teus aprenentatges, que consultis el mapa de sessions  de la trobada: Mapa de sessions Edcamp Sant Martí. A més, si aquesta notícia t’ha inspirat i t’agradaria organitzar un edcamp al teu territori o un edcamp dedicat a algun tema o sector educatiu en concret, no dubtis en tafanejar els materials i recursos disponibles a la nostra pàgina web, i posa’t en contacte amb nosaltres: web edcamp.    

 

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar