Èxit en la jornada #HackTheSchool “Capgirant els espais escolars; la veu dels protagonistes del canvi”

El dissabte passat dia 17 de juny de 2017  va tenir lloc la jornada “Capgirant els espais escolars; la veu dels protagonistes del canvi” que va aplegar pràcticament 200 persones que han participat en la Crida Hack the School i/o que estan interessats en repensar els espais del seu centre educatiu. 

Al llarg dels darrers mesos els 30 centres educatius que han participat al Hack the School han generat prototips i propostes basades en les necessitats educatives del centre i han incorporat en el procés visions dels infants, docents, famílies i resta de la comunitat educativa. Els espais repensats han estat diversos i cada centre ha arribat a les seves pròpies solucions. Algunes de les propostes han estat l’optimització dels passadissos, vestíbuls i altres espais comuns; millora de patis per potenciar una convivència més positiva entre l’alumnat; reconversió de sales polivalents; nous usos per a biblioteques escolars; redefinició i adaptació d’aules, etc. 

Al llarg de la sessió de dissabte es va poder escoltar la veu dels protagonistes en una taula rodona on es va emfatitzar la importància de fer equip per introduir innovacions com les proposades, tenir en compte tots els participants i escoltar els joves i infants dels centres educatius. En aquest espai també es va valorar positivament el paper del professional de l’arquitectura i el disseny que voluntàriament ha aportat una mirada externa i ha donat llum en moments claus del procés. 

La jornada també va voler ser un espai de reflexió i aprenentatge i, en aquesta línia, es va comptar amb la conferència de María Acaso “Idees per dissenyar espais d’aprenentatge i convivència”. María Acaso, experta en innovació educativa, va plantejar la necessitat de transformació dels espais com a palanca de canvi per propiciar la revolució educativa de les escoles i instituts. 

Dissabte també vam dedicar un espai per lliurar els premis Hack The School amb una dotació total de 20.000 euros. Totes les propostes presentades han estat molt interessants i han mostrat com el procés de canvi dels espais ha estat una proposta que ha anat molt més enllà d’allò previst implicant professorat de diverses matèries, famílies, infants, i entitats de l’entorn. Per atorgar els premis s’ha tingut en compte la diversitat d’espais modificats, la implicació de la comunitat escolar, la rellevància per a la vida del centre i la viabilitat de les propostes, entre d’altres:

• El primer premi, amb una dotació de 8.000 euros, ha estat per l’Escola La Farigola del Clot

• Els segons premis, amb una dotació econòmica de 4.000 euros, han estat per Escola Nou de Quart i INS Antoni Pous

• Els tercers premis, amb una dotació de 2.000 euros, seran per l’Escola Canigó i l’Institut INS Menéndez Pelayo

Per tal de seguir compartir aprenentatges, solucions i idees es poden veure els prototips en aquest enllaç i seguint el hashtag #HackTheSchool també veureu les propostes de molts centres. Properament també compartirem els vídeos de la jornada i els pòsters que els centres van realitzar per compartir el seu procés de canvi i aprenentatge. No perdeu el fil! 

 

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar