Doug Lemov – Estratègies per aprendre a ser un docent excel·lent

  • Data 03/06/2015

Debat d’Educació amb Doug Lemov, director general de «The Taxonomy of Effective Teaching Practices», Uncommon Schools. Acte organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill amb la col·laboració del MACBA. http://www.debats.cat, #debatseducacio

Doug Lemov aposta per posar en valor la feina de multitud de professors que posen en pràctica iniciatives a títol individual, de vegades creatives, de vegades senzilles, des del coneixement de la realitat que els envolta, i que aconsegueixen grans resultats.

Doug Lemov és autor del llibre "Teach like a champion", que recull l’experiència d’alguns d’aquests professors als Estats Units. 

Síntesi d’idees

-Cal potenciar el coneixement entre professors de les iniciatives que funcionen i que fomenten l’èxit escolar. Les solucions per al professorat han de venir dels companys professors.

-Cal estar preparat per a les situacions desfavorables i per als problemes predictibles. Moltes vegades aplicant dreceres senzilles, solucions mundanes, es poden millorar els resultats i l’eficiència. Lemov posa com a exemple un professor que practicava amb els alumnes com passar-se els fulls que ell repartia de la forma més ràpida possible. El que semblava un joc acabava aconseguint que no es perdés temps en el repartiment i que es dediquessin més minuts a l’explicació de la matèria.

-Ensenyar no és sinònim que els alumnes aprenguin. Cal desenvolupar accions senzilles per a recollir dades que permetin saber si els alumnes entenen allò que se’ls explica i detectar els estudiants amb més problemes. Lemov posa exemples de professors que desenvolupen la classe establint un retorn constant de preguntes i respostes amb els alumnes.

-Cal estudiar les iniciatives que posen en pràctica els professors i fomentar l’intercanvi d’experiències, la conversa entre iguals. D’aquesta forma es crea capital cultural, coneixement sobre el terreny.

-Cal avaluar els professors però amb les dades correctes, amb flexibilitat. L’objectiu no és només buscar problemes sinó també reconèixer allò que funciona i posar en valor l’excel·lència.

-Els professors són genials resolent problemes. Són a la primera línia de batalla i se’ls ha d’escoltar.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar