Vols treballar per a la millora de la comprensió lectora dels infants de la teva comunitat?

Si ets un ajuntament, escola, biblioteca o entitat social, des del programa LECXIT t’oferim les eines i els recursos per fer-ho possible. Ja som 267 espais LECXIT que treballem cada setmana amb més de 1.900 parelles lectores per incrementar la comprensió lectora i el gust per la lectura dels infants.

Si tu també vols sumar-te a la xarxa LECXIT, la guia Feu LECXIT és per a tu! Aquí trobareu els 10 passos necessaris per engegar i implementar el projecte al vostre municipi:

  1. Què és LECXIT? És un programa amb el repte de garantir que tots els infants finalitzen la primària amb una bona comprensió lectora que els garanteixi l’èxit educatiu i social. La clau del LECXIT és el compromís del voluntariat acompanyant durant una hora a la setmana a un nen o nena perquè esdevingui un lector orgullós, segur i motivat per a l’aprenentatge.
  2. Què implica engegar un punt LECXIT? Promoure un espai LECXIT possibilita forma part d’un projecte que treballa a favor de l’educació implicant escola, biblioteques, famílies i ciutadania. 
  3. Com és una sessió LECXIT? L’espai de lectura s’ha de basar en un ambient de confiança que sigui estimulant pels infants en el que puguin desenvolupar el gust per la lectura. La durada de la sessió és de 1 hora que es divideix en 3 moments: els 10 primers minuts es destinen a connectar i crear un espai de confiança, l’activitat principal té una durada de 40 minuts en la que es treballa la comprensió lectora i durant en els últims 10 minuts es fa el tancament amb una valoració de la sessió.
  4. Quins infants hi poden participar? El LECXIT està dirigit als infants de 4t a 6è de primària, perquè es considera que tenen assolida la mecànica lectora i treballen per la millora de la comprensió lectora. Una premissa és que els nens i nenes que venen al LECXIT és perquè tenen ganes i ho veuen com una extraescolar més que els proposa gaudir al voltant de la lectura.
  5. Quin és el paper del voluntariat? El LECXIT aposta per una interacció educativa a partir d’una metodologia 1x1. La funció del voluntariat és acompanyar un infant tot contribuint a ajudar-lo a gaudir de la lectura. La persona voluntària esdevé un model lector positiu que individualitza les sessions a partir dels interessos dels nens i les nenes.
  6.  Com implicar les famílies? Un aspecte fonamental del projecte és la relació amb les famílies. És important tenir una relació contínua i fomentar espais de participació conjunta en el que transmetre el valor de treballar l’hàbit lector des de casa.
  7. Com fer xarxa amb el territori? El LECXIT és una oportunitat per fer xarxa al propi municipi entre els diferents agents que responen a l’objectiu comú de la promoció lectora i l’èxit educatiu dels infants.
  8. Com assegurar materials diversos i de qualitat per a la lectura? Qualsevol material que permeti llegir una estona és un bon recurs per treballar amb els infants. L’objectiu és que els infants descobreixin els seus interessos i això els obri la porta a la creativitat i imaginació.
  9. Com avaluar el progrés dels infants? Des del LECXIT posem a l’abast una APP amb la que avaluar la comprensió lectora de l’alumnat a principi i final de curs. A més, us facilitem uns qüestionaris de valoració adreçats a infants, voluntariat, famílies, professorat, equip directiu i persona coordinadora del projecte. No cal oblidar que l’intercanvi d’informació oral i l’observació són eines importants de valoració i seguiment.
  10. Com posar en marxa un punt LECXIT? El que heu de fer, principalment, és buscar un espai i dia on desenvolupar l’activitat, decidir com portareu a terme la coordinació, seleccionar als infants i fer la crida del voluntariat. Aquí trobareu el material necessari per posar en marxa el projecte.

Ara que ja saps els aspectes bàsics del projecte, t’animes a engegar un espai LECXIT? 

Si vols més informació us deixem el nou vídeo del programa.

També pots contactar amb nosaltres escrivint un correu a lecxit@fbofill.cat o trucant a 934 58 87 00.

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar