Jornada de Política Educativa Local. La responsabilitat dels municipis en un context de canvis

Dilluns 14 d'octubre de 2013, de 9.30 a 14 h. a la Seu Central de Barcelona Activa (c. Llacuna, 162-164 de) Barcelona, va tenir lloc aquesta jornada per presentar els resultats de l'anàlisi realitzada de les dades obtingudes del Panel de polítiques públiques locals, en l'àmbit de l'educació. La Jornada l'organitzaven la Fundació Carles Pi i Sunyer, la Fundació Jaume Bofill i l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de posar sobre la taula els resultats positius de les polítiques educatives dutes a terme pels ajuntaments i la necessitat que el marc normatiu continuï donant cobertura a l'acció local en aquest àmbit. En l'actualitat ens trobem en un procés de redefinició del marc competencial local tant a nivell nacional com estatal. Unes lleis que fins ara han reconegut l'esforç del món local en favor de l'èxit escolar i de les polítiques educatives en general. Els previsibles canvis, però, podrien afectar al paper que els darrers anys han dut a terme els ajuntaments. El Panel de Polítiques Educatives Locals, té l'objectiu de copsar la realitat de les polítiques educatives locals: les prioritats polítiques de cada consistori, les actuacions que porten a terme en l'àmbit educatiu així com la valoració del suport que els ofereix la Diputació de Barcelona. Informacions que s'han recollit a partir d'una enquesta adreçada a electes i tècnics dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona de més de 10.000 habitants. La jornada va incloure la presentació i el lliurament als assistents de l'Informe del Panel de Polítiques Educatives Locals, que incideix en la idea que les oportunitats educatives de la població estan molt condicionades pel paper que assumeixen els ajuntaments en els seus respectius territoris. També es van donar a conèixer els canvis previstos en la legislació de règim local, la seva implicació i els possibles efectes negatius que comportaria una revisió a la baixa de les competències municipals. Per últim, es va debatre amb alcaldes i regidors sobre quin hauria de ser el posicionament local davant d'aquests canvis i quin ha de ser el seu paper en el futur de les polítiques educatives.

Programa provisional:

9.30 h Inauguració Gerard Ardanuy, diputat adjunt d'Educació de la Diputació de Barcelona

Jaume Magre, director de la Fundació Carles Pi i Sunyer

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill 9.45 h Presentació de l'Informe del Panel de Polítiques Educatives Locals

Bernat Albaigés, autor de l'Informe i analista de polítiques educatives 10.30 h Les reformes competencials arrel de les darreres modificacions normatives

Ramon Plandiura, advocat expert en legislació educativa 11 h Debat 11.30 h Pausa / Cafè 12.00 h Els intangibles de les polítiques educatives: les veus del món local (a partir del Seminari celebrat al juliol)

Anna Jolonch, cap de recerca de la Fundació Jaume Bofill

Florencia Kliczkowski, coordinadora del Programa d'Assessorament a Municipis de la Fundació Jaume Bofill 12.15 h Taula de debat amb ajuntaments: Oportunitats i amenaces de les polítiques educatives locals en l'actual context competencial i econòmic 13.30 h Cloenda La Jornada era gratuïta i oberta. 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar