Roda de premsa. Ser estudiant universitari avui

La universitat és cada cop més equitativa però les classes altes encara estan sobre representades

Només el 41% dels estudiants universitaris ho són a temps complet; la resta combina o alterna estudis amb treball remunerat

Poder estudiar a la universitat depèn principalment del suport familiar; només el 13% dels estudiants reben algun tipus de beca

Presentació en roda de premsa de la recerca:

VIA UNIVERSITÀRIA. Ser estudiant universitari avui

Dimarts 24 de maig, a les 11.00 h

Sala Jacint Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès

(c/Canuda 6, planta baixa. Barcelona)

Intervindran:

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill; Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats; Antonio Ariño i Elena Sintes, coautors de l'estudi.

Via Universitària és una enquesta realitzada a 20.512 estudiants de 19 universitats del territori Vi-ves i que abasten 3 estats de l’arc mediterrani: Andorra, Espanya i França, 2015. Es tracta d’un projecte en partenariat entre la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) i la Fundació Jaume Bofill (FJB), que té per objectiu analitzar les característiques dels estudiants i el seu recorregut universitari.

Entre d’altres, el treball es pregunta:

? La universitat és una institució equitativa?

? Els estudiants, com es paguen els seus estudis? Quin suport reben de la família?

? Quin és el perfil dels joves universitaris? Es dediquen només a estudiar o compaginen amb algun tipus de treball remunerat?

? De quines famílies provenen? Quin nivell d’estudis i ocupació tenen els seus progenitors?

? Què motiva l’elecció dels estudis? Com valoren la seva experiència universitària?

? Quines expectatives tenen sobre el seu futur?

En definitiva, ens preguntem qui arriba a la universitat i què ha de fer per tirar els estudis endavant. I també analitzem fins a quin punt la universitat coneix el seu estudiantat, s’adapta a les seves necessitats i quin paper pot jugar en la mobilitat social.

Aquest coneixement ha de servir per orientar millores en les polítiques universitàries, i servir de guia per fonamentar les decisions i orientacions de les polítiques, tant de les pròpies universitats com dels decisors públics.

Alguns dels resultats destacats són els següents:

La classe social predominant a la universitat és la classe alta; en els graus són el 43% i el 45% en els màsters.

  • El 52% dels i de les estudiants enquestats viuen a casa dels pares.
  • Només el 41% dels estudiants ho són a temps complet, l'altre 59% ha de compaginar els es-tudis amb feina remunerada, ja sigui de manera intermitent (24%), a temps parcial (19%) o a temps complet (15%). Els estudiants en modalitat no presencial, treballen a temps complet en un 65% dels casos.
  • El 36% de les mares i el 49% dels pares dels estudiants tenen ocupacions de nivell alt, men-tre que en el conjunt de la població aquest percentatge d'ocupacions altes és clarament in-ferior, el 26% en el cas de les dones i el 28% en el cas dels homes.
  • El 81% creu que els estudis universitaris li serviran per cultivar-se i enriquir els seus conei-xements, mentre que només el 25% creu que li permetrà aconseguir una posició social alta.
  • El grau de satisfacció amb la universitat és moderat: la resposta més comuna és "aconten-tament sense més" en el 44% dels casos.
  • Només el 10% dels estudiants han fet mobilitat internacional, tot i que un 25% més pensa fer-ho.

A la roda de premsa es lliurarà un extens dossier amb els principals resultats.

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar