Com avançar cap a una secundària postobligatòria per a tothom?

  • Data 01/04/2019

Video-resum de l’acte “Per la continuïtat més enllà de l’ESO. Com avançar cap a una secundària postobligatòria per a tothom?”, celebrat el 14 de febrer de 2019 al Palau Macaya (Barcelona).

Amb la sortida de la crisi, i després de 10 anys de descens continuïtat, s’estanca la caiguda de la taxa d’abandonament prematur dels estudis a Catalunya. Un 17,1% l’any 2018, entre les més altes d’Europa (mitjana europea = 10,6%).

L’alt nivell d’abandonament que tenim a Catalunya no es correspon amb el nivell competencial mitjà que demostren els alumnes catalans de secundària en les proves internacionals estandarditzades (proper a la mitjana de l’OCDE segons dades del PISA 2015).

Una part important dels alumnes que inicien els ensenyaments postobligatoris no els completen amb èxit: segons dades del curs 2017-2018, per cada 100 alumnes que inicien el Batxillerat finalitzen amb èxit (dos anys després) 80; en el cas dels cicles formatius de grau mig, la taxa és del 46%,

Per tant ens hem de preguntar: què falla en l’educació secundària postobligatòria? Com hauria de canviar per convertir-se en una etapa educativa de qualitat i oberta a tothom? Quina provisió de places de Batxillerat i cicles formatius necessitem? Amb quina estructura i continguts formatius? Com incentivar la participació en aquests estudis dels joves més vulnerables?

Aquestes qüestions es van tractar en un acte que es va iniciar amb la ponència de Queralt Capsada, recercadora de la Universitat de Durham (Regne Unit), a la qual va seguir una taula rodona formada per:

  • Joan Lluís Espinós, Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial. 
  • Gemma Verdés, Cap de l’Àrea d'Ensenyaments Postobligatoris i de Règim Especial, Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Montserrat Blanes, Directora de l'Institut Bonanova FP Sanitària.
  • Francesc Colomé, Expert en polítiques educatives.

Aquest acte forma part del Cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries, on debatem sobre les prioritats educatives del nostre país.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar