Com crear entorns d’aprenentatge motivadors?

  • Data 30/01/2017

El proper 31 de gener a les 18.30 h, podreu sentir i dialogar amb Kirsti Lonka, professora de psicologia de l'educació de la Universitat d'Hèlsinki (Finlàndia), de l'Optentia Research Focus Area de sud Àfrica i de la Universitat Nacional de Ciència i Tecnologia de Taiwan.  

Un dels reptes centrals de tots els sistemes educatius és com mantenir interessats, vinculats i motivats els infants i adolescents. Quins són els ingredients bàsics per a generar un Entorn d’Aprenentatge Motivador (Engaging Learning Environment - ELE) que combati la desafecció escolar i connecti amb l’alumnat, molts dels quals són nadius digitals que no se senten atrets per pràctiques pedagògiques que senten alienes a la manera com apenen. 

Malgrat el bon rendiment dels seus estudiants, Finlàndia, com altres països, no és immune a la desafecció escolar, molts dels seus alumnes també “desconecten” de l’escola i diuen viure les experiències d'aprenentatge personal i de col·laboració més estimulants fora de l’escola. D’aquesta constatació neixen un seguit d’iniciatives liderades per la professora Kristi Lonka combinant els seus coneixements de psicologia, innovació educativa i la formació de formadors. 

Els projectes de la professora Lonka ens interroguen sobre: Quins són els buits i tensions entre les pràctiques quotidianes de l’alumnat i l’escola? Com poden l’escola i les pràctiques docents connectar millor amb les necessitats dels adolescents, la major part dels quals s’han socialitizat en un entorn d’intensa activitat tecnològica? Quins espais generen dinàmiques mentals i virtuals orientades a l’aprenentatge? 

Lonka compartirà amb nosaltres els aprenentatges d’experiències com ara el projecte Living Lab Minerva Plaza ELE per futurs mestres, un espai tecnològicament ric d’aprenentatge combinat (blended learning) ubicat a la Facultat de Ciències del Comportament de la Universitat d'Hèlsinki. Aquest Living Lab reuneix en un mateix entorn el disseny d'espais d'aprenentatge pedagògics, físics, virtuals, socials i mentals. Ens preguntem quines són les innovacions pedagògiques generades o validades en aquest laboratori. 

També ens interessa conèixer els resultats del projecte multidisciplinari Mind the Gap que examina els buits o discontinuïtats entre les ments dels adolescents en l'era digital i les pràctiques educatives que experimenten a les escoles. Com poden les escoles satisfer millor les necessitats i motivacions dels estudiants, molts dels quals nadius digitals que tenen experiències d’aprenentatge més enriquidores fora de l’escola.

La professora Lonka també compartirà amb nosaltres aprenentatges del Hub de recerca Wired Minds en el podem trobar les darrers tendències en l’abordatge de la motivació de l’alumnat. Wired Minds, aplega el coneixement sobre aprenentatge, ment i tecnologia més avançat generat a les xarxes socials, blogs i informes de diversos projectes de recerca aplicada provinents de diverses universitats.

L’experiència de la professora Lonka ens permetrà debatre sobre algunes de les qüestions crítiques que comporta dissenyar Entorns d’Aprenentatge Motivadors: 

  • Quins són els elements clau per un entorn d’aprenentatge motivador i com aquest impacta en la l’aprenentatge de l’alumnat? 
  • Com superar les tensions entre les pràctiques personals i socials dels nadius digitals i els de les seves escoles i institucions educatives?
  • Com poden els centres educatius respondre a les necessitats d’aprenentatge  d’un alumnat immers en activitats motivadores fora de l’escola? Com poden capitalitzar-se aquests aprenentatges dins de l’escola?
  • La nova reforma educativa finesa vol aconseguir alumnes més motivats, actius, exercint la seva responsabilitat individual en el seu propi procés d'aprenentatge. Quines són les idees força d’aquesta reforma? 

Debats d'Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d'actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d'afrontar l'educació en el context social, polític i econòmic que vivim.

#debatseducacio @UOCpsicoedu i @FundacioBofill

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar