Com fer possible un marc d’elecció de centre que no provoqui segregació?

  • Data 28/03/2019

Totes les famílies volen la millor escola possible per als seus fills. Tanmateix, allò que pares i mares valoren i esperen d’una escola de qualitat, les seves preferències, els seus criteris de tria i, en general, la intensitat amb què viuen el moment de la tria varia força entre els diferents sectors de famílies: algunes valoren per sobre de tot el projecte educatiu de les escoles, d’altres supediten aquest criteri al perfil social dels alumnes d’uns i altres centres, o la seva proximitat a la llar. Entremig la no gratuïtat d’algunes escoles (principalment concertades) redueix el marge d’opcions elegibles per a les famílies amb menys recursos.

Moltes famílies experimenten un conflicte entre la tria de centre que voldrien fer i la que a la pràctica poden fer, en un marc que regula l’oferta disponible i el procediment d’admissió d’alumnat. I sovint viuen aquest conflicte com vulneració del seu dret a la llibertat d’elecció. 

Al costat d’això, la possibilitat d’escollir centre pren sentit en el marc d’una xarxa escolar mínimament diversificada, on es pot triar entre centres que, des de la seva autonomia, ofereixen projectes “diferents”. 

Tot plegat, tria d’escola i autonomia escolar són dos fenòmens que condicionen la manera com els alumnes es distribueixen entre els diferents centres i, per tant, la seva composició social. Des d’aquest punt de vista, la regulació de la tria i l’assignació de centre, així com les polítiques d’autonomia escolar, esdevenen instruments clau en favor de l’escolarització equilibrada dels alumnes, per tant, d’una xarxa escolar menys segregada. 

Què busquen les famílies a l’hora de triar centre? Com desenvolupen els centres la seva autonomia escolar? Quins riscos se’n poden derivar en termes de segregació escolar? 

I sobretot, quines polítiques o marcs regulatius poden permetre combinar preferències, autonomia i no segregació? Quins criteris han de guiar les polítiques d’admissió d’alumnes? Com es pot acompanyar les famílies en el procés de tria? Com afavorir una política d’autonomia escolar compromesa amb l’equitat i l’escolarització equilibrada? 

Actualment, el Govern, en comissió amb altres agents, treballa en el disseny d’un Decret d’admissió que es planteja, alhora, com un mecanisme de gestió de la demanda i com un instrument contra la segregació escolar. El Síndic impulsa la represa del pacte contra la segregació, que involucra el Departament d’Educació i vol implicar el conjunt d’agents de la comunitat educativa. Alhora, s’estén en l’àmbit municipal la consciència que cal apostar per polítiques d’escolarització equilibrada que millorin les oportunitats educatives del conjunt dels alumnes. És bon moment per debatre al voltant d’aquests interrogants.

L’acte s’iniciarà amb la ponència de Marco Oberti, director de l'Observatoire sociologique du changement i professor de SciencesPo (París), expert en desigualtats educatives i urbanes.

Aquesta ponència donarà pas a una taula rodona que comptarà amb la participació de:

  • Xavier Bonal, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Mercè Massa, Gerent del Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Laia Bou, Inspectora d’Educació del Departament d’Educació.
  • Roger Martínez, membre de l'AMPA de l’Institut Fort Pius.

L’acte serà conduït per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Aquest acte forma part del Cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries”, on debatem sobre les prioritats educatives del nostre país.

Twitter @FundacioBofill i amb el hashtag #PerQueApostem.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar