Com fer possible un marc d’elecció de centre que no provoqui segregació?

  • Data 07/05/2019

Video-resum de l’acte “Per una tria d’escola justa i igualitària. Com fer possible un marc d’elecció de centre que no provoqui segregació?”, celebrat el 27 de març de 2019 al Palau Macaya (Barcelona).

Catalunya és, després de Madrid, la comunitat autònoma amb un nivell més elevat de de segregació econòmica entre escoles. A Barcelona, el 64% de l’escoles públiques tenen més del doble d’alumnat estranger que l’escola concertada més propera.

Sabem que els processos de tria de centre acaben determinant el perfil social de les escoles. És clar que totes les famílies volen la millor escola per als seus fills. Però no totes tenen les mateixes preferències i possibilitats a l’hora de triar i descartar escoles.

No regular el procés d’elecció o obrir-lo molt (per exemple en els models de zona única en grans ciutats) incrementa la segregació. Alhora, és poc realista pensar en un sistema on es “forci” a les famílies a escolaritzar els seus fills en aquells centres que millor convingui per una distribució equilibrada de l’alumnat. 

La qüestió en joc és, per tant, saber si és possible una solució entre aquestes opcions “maximalistes” que vetlli per l’escolarització equilibrada. Quines polítiques d’elecció d’escola poden conjugar respecte a les preferències familiars i no segregació? Quins criteris han de guiar aquestes polítiques? Quines condicions requereix la seva aplicació?

Aquestes qüestions es van tractar en un acte que es va iniciar amb la ponència de Marco Oberti, director de l'Observatoire sociologique du changement i professor de SciencesPo (París), a la qual va seguir una taula rodona formada per:

  • Xavier Bonal, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Mercè Massa, Gerent del Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Laia Bou, Inspectora d’Educació del Departament d’Educació.
  • Roger Martínez, membre de l'AMPA de l’Institut Fort Pius.

Aquest acte forma part del Cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries, on debatem sobre les prioritats educatives del nostre país.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar