El tercer trimestre a casa: l’oportunitat d’una avaluació per aprendre

  • Data 13/05/2020

El tercer trimestre d’aquest curs escolar es durà a terme íntegrament en unes condicions extraordinàries: amb escoles tancades i alumnes i professors a casa. Això obliga a replantejar les estratègies docents, també en allò que fa referència a l’avaluació de l’alumnat. Des del Departament d’Educació, ja es va indicar que “caldrà revisar els criteris d’avaluació formulats per cada centre a principi de curs i adaptar-los a les limitacions formatives i personals amb les quals s’hagi trobat cada alumne”, i que l’avaluació del tercer trimestre no servirà per penalitzar l’alumne, sinó, en tot cas, per millorar la seva avaluació final. 

En aquestes condicions, sembla defensable la conveniència de fer un esforç per reduir al màxim la mesura de la repetició de curs. Justament per aquest motiu i en les circumstàncies actuals, es fa més necessari que mai acompanyar aquesta avaluació final de la definició d’estratègies d’avaluació formativa o formadora, que assegurin un guiatge personalitzat en la identificació de les dificultats en l’aprenentatge de l’alumnat i la definició d’un pla de treball. 

Però, com podem aplicar amb èxit aquestes estratègies en la situació actual de no presencialitat? Com les podem fer efectives per a l’alumnat més desafavorit, amb més risc de quedar desconnectat dels processos telemàtics d’ensenyament i avaluació? I més enllà de la situació actual, quines lliçons podem extreure de cara a preveure possibles marcs d’avaluació telemàtica formadora de cara al futur? Què poden fer l’administració educativa i els centres educatius per avançar en la direcció correcta?  

L’objectiu del webinar que aquí anunciem és abordar aquests interrogants. Ho farem de la mà de:

  • Carles Monereo, catedràtic de Psicologia (UAB) i expert en processos d’ensenyament-aprenentatge i avaluació. 
  • Maite Aymerich, Directora general de Currículum i personalització del Departament d’educació.

El debat serà conduït per Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill, coordinador de l’informe Obrim l’educació. Mesures de xoc i reformes prioritàries davant la crisi del Covid-19.

El debat serà molt més ric si podem comptar amb la vostra experiència i comentar-la amb les ponents. Com heu previst fer-ho a la vostra escola o institut? De quina manera heu pensat avaluar l’alumnat que ha quedat desconnectat durant el confinament? Podeu fer les vostres aportacions abans de l’acte, des d’ara mateix, en aquest enllaç a Padlet

Aquest webinar forma part del projecte Obrim l’educació: per un país de noves oportunitats de la Fundació Jaume Bofill.

L’accés al webinar és lliure i gratuït, només cal inscriure-s’hi. El debat també es podrà seguir via Twitter a través del hashtag #obrimeducacio

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar