Internacionalització i plurilingüisme - #ReptesEducació

  • Data 24/11/2017

Carmen Pérez (/persona/perez-...) autora del capítol "Les llengües en l’educació" (/publicacions/l...) de "Reptes de l'educació a Catalunya. Anuari 2015", ens parla sobre l’ensenyament i aprenentatge de les llengües estrangeres. #ReptesEducació

Quina és la situació actual?

El problema de la relativa ineficàcia dels esforços que s’han fet en les iniciatives en polítiques educatives en relació a les llengües estrangeres, que malgrat no menystenir-les perquè han estat importants, no han estat suficients per assolir el que es demana des de les institucions europees: educar les noves generacions en l’accés democràtic en dues llengües estrangeres, una d’elles l’anglès, a nivells adequats en acabar l’ensenyament secundari obligatori.

Què s’ha fet en els últims temps:

-Programes formatius potents del professorat .

-Seguir les directrius europees en l’aplicació de programes com Comenius i Leonardo.

-Gran nombres d’assignatures en anglès.

Quin és el repte?

Hem de dotar d’eficàcia els esforços que s’han dut a terme per tal d ‘augmentar el nivell de competència lingüística en dues llengües estrangeres i millorar la visió internacional del nostre alumnat. El que perseguim és l’accés democràtic a un ensenyament plurilingüe, pluricultural i amb visió “internacionalitzadora” que no ha de ser exclusiu de les escoles d’elit.

Com ho fem?

Incidint en tres aspectes: 

-Professorat: Controlar el nivell de competència en llengües estrangeres en deixar els graus de formació. Caldria exigir un nivell per sobre del que s’exigeix a l’alumnat de qualsevol altre grau i una estada Erasmus obligatòria.

-Entorn: Facilitar l’accés a mitjans audiovisuals en llengües origen, sense doblatges. És una gran oportunitat de dotar als alumnes amb  més hores d’exposició a les llengües estrangeres. 

-Metodologia a l’aula:  Parlar amb els experts de la universitat per tal d’aplicar les metodologies més contrastades: més intensitat, canvi en la distribució d’hores, professorat que se senti còmode parlant amb la llengua estrangera, metodologies basades en l’oralitat (sobretot en les etapes primerenques)... Ja que s’ha demostrat que el sistema “contagotes d’exposició a la llengua estrangera” que tenim, no funciona. 

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar