La necessitat d’un servei d’orientació al llarg de la vida - Xavier Riudor

  • Data 22/12/2015

En Xavier Riudor (@XRiudor), en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom», assenyala la orientació professional com un servei molt puntual i fragmentat, en el que s’hi ha de treballar de valent per a que es converteixi en tot el contrari: un servei amb una continuïtat i un bagatge d’informació i ofertes més que complet envers la ciutadania. 

El director tècnic del CTESC (Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya) reclama una orientació professional prou consolidada en les dues vessants: la vessant educativa i la ocupacional. És a dir, una orientació continuada i de qualitat.

Aquesta orientació, des del punt de vista d’en X. Riudor hauria de basar-se en tres pilars fonamentals: accés a tothom, incidència en els sectors més vulnerables i qualitat, pel que fa a la formació, recursos, construcció d’indicadors i, òbviament, avaluació.

A més, incideix en alguns indicadors que s’han donat a Catalunya com la clau per apostar per un servei potent d’orientació, com ara la implantació del registre d’alumnes de Catalunya o projectes com el de ‘ Ciutats Orientadores’. 

Altres anotacions que haurien d’estar presents en el desenvolupament d’aquesta orientació tenen lloc en la necessitat de fer infusió curricular, és a dir, incorporar les activitats de formació al CV, la necessitat de construir una finestreta única on la ciutadania s’hi pogués adreçar i on darrera d’aquesta hi haguessin un seguit d’entitats treballant en xarxa i, també, la figura del tutor. Una figura a la que se li reconegués la tasca feta, que se li lliurés càrrega lectiva i que, a més a més, se’l formés per a que pugui aplicar els seus coneixements de la manera més eficient. 

També, ens parla de la creació d’instruments institucionals que ens permetin assessorar i coordinar aquestes polítiques d’orientació. 

Per contra, tenint present el context actual, amb un percentatge d’atur molt elevat, una xifra d’abandonament escolar prematur força important encara, la realitat del mercat de treball i les jornades partides fa que l’objectiu que estem buscant sigui més difícil d’aplicar. Tot i que no serà un entrebanc per a seguir treballant i seguir apostant per la nostra educació. 

Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.

 

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar