Nous lideratges en moments de canvi

  • Data 21/10/2014

Quins són els nous lideratges socials i polítics? Reflexions sobre lideratge i transformació social. 

En el vídeo es plantegen les principals conclusions de la recerca "Nous Lideratges en moments de canvi” i es descriuen quins són els perfils i formes de lideratge que emergeixen en el context actual. També es recullen les reflexions de persones que participen a moviments socials i polítics sobre com es promou el lideratge social i quins dilemes apareixen en les noves formes d'exercí el lideratge? #nouslideratges

Intervenen:

Carola Castellà i Marc Parés, investigadors de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB)

Taula rodona: Carles Campuzano (CiU) Gala Pin (activista veïnal), David Fernández (CUP), Eloi Badia (d'Enginyers sense Fronteres i portaveu d'Aigua és Vida)

Modera la taula: Joan Subirats. Catedràtic de Ciència Política de la UAB.

Debat amb Fila 0: Jordi Valls (Federació d'Escoltisme i Guiatge de Catalunya), Elisenda Alamany (l'ALTRAVEU i CAV), 

Salvador Grané (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya), Marta Pascal (CIU)

Cada cop es fa més evident que els canvis que les societats contemporànies estem vivint i patint no són canvis passatgers. Sembla lògic pensar que, si les societats estan canviant, les formes de governar aquestes societats també estan canviant. Però qui hauria de liderar els processos de canvi i innovació social que s'estan produint? Com ho hauria de fer i amb quin objectiu? Quin tipus de lideratges són més adequats per fer front a aquest canvi d'època? Quins són els factors que expliquen les noves trajectòries del lideratge social i polític a Catalunya? Quins són els àmbits, en els quals les noves generacions adquireixen aprenentatges, habilitats i valors que els fan subjectes crítics i compromesos amb la realitat social que els envolta? El lideratge individual perd adeptes en favor de lideratges més col·laboratius?

La recerca analitza a través dels ulls i la veu de joves activistes, les noves maneres de concebre i practicar el lideratge social i publicopolític, permet veure com es posicionen aquests joves enfront de l'actual moment de canvi, quines han estat les seves trajectòries vitals, com entenen el lideratge i, sobretot, com n'és de complex i plural tot plegat. El projecte pren com a univers d'anàlisi els i les joves que s'han beneficiat del programa Ordit (un programa impulsat al 2007 per la Fundació Jaume Bofill i l'IGOP que ha celebrat 11 edicions i que ha estat orientat a enfortir la capacitat d'actuació i lideratge de persones joves vinculades a processos d'acció col·lectiva i organitzacions no governamentals). Des del punt de vista metodològic, es va distribuir un qüestionari als 124 joves que han passat pel programa que va permetre identificar i caracteritzar diferents perfils de lideratge. Posteriorment es van realitzar entrevistes en profunditat a 16 dels joves. Deu d'aquestes entrevistes s'han convertit en relats de vida per tal d'exemplificar com els joves activistes entenen el lideratge avui. La publicació també compta amb la reflexió de cinc persones que els participants del programa Ordit han citat com a referents; Ada Colau, Dolor Camats, Ester Bonal, David Fernàndez i Carlos Campuzano.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar