The Spiral of Inquiry: eina per a la transformació educativa

  • Data 03/11/2017

Un dels majors reptes per a la transformació educativa d'una escola és acotar la dimensió del canvi per no fer-lo inabastable. Aquesta és la funció de la metodologia de canvi Spiral of Inquiry (Espiral d'Indagació), que s’està treballant dins del projecte Escola Nova 21 i a través de Xarxes per al Canvi a Barcelona. La metodologia la van desenvolupar les canadenques Linda Kaser i Judy Halber que explicaran en el proper Debats d’Educació el perquè de la seva utilitat i l'experiència de dur-la a la pràctica a Gal·les, Anglaterra, Austràlia, Nova Zelanda i British Columbia (Canadà).

Un dels valors afegits de l’Spiral of Inquiry és que és una metodologia construïda sobre conceptes coneguts i pràctiques que molts docents ja utilitzen. No obstant això, la combinació d’aquestes conceptes i pràctiques és el que distingeix l’Spiral of Inquiry d’altres mètodes de recerca-acció.

La indagació tracta d’estar obert a nous aprenentatges i emprendre accions informades. L’Spiral of Inquiry ajuda a les escoles a adoptar un enfocament orientat en la indagació i basat en l’evidència en l'aprenentatge i l'ensenyament, perquè el sistema educatiu sigui més equitatiu a través de la provisió d'oportunitats d'aprenentatge d'alta qualitat per a tots els joves.

La clau per implementar l’Spiral of Inquiry és disposar d’una una mentalitat indagadora i de curiositat sobre allò que està passant als aprenents. Així doncs, crear les condicions als centres educatius per fomentar la curiositat, desenvolupar-la i mantenir-la és essencial per obrir la reflexió que permetrà canviar les pràctiques d’aprenentatge als centres. Una de les grans potències de l’Spiral of Inquiry rau en què pren com a base el coneixement existent sobre com les persones aprenen i, per tant, els set principis de l’aprenentatge plantejats de l’OCDE. Alhora, un element fonamental de la nova cultura de centre enfocada a la indagació i la millora contínua que promou l’Spiral of Inquiry és la participació dels aprenents, les seves famílies i les seves comunitats, recolzant a cadascuna de les fases del procés que planteja l’espiral. Això requereix d’un canvi en la veu de l’aprenent en el procés d'aprenentatge, ja que els aquest ajuda a identificar i abordar els reptes amb què es van trobant durant el procés.

Debats d’Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d’actualitat i de fons que considerem claus en relació amb els reptes i els problemes que ha d’afrontar l’educació en el context social, polític i econòmic en què vivim.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar