Webinar. El tercer trimestre a casa: l’oportunitat d’una avaluació per aprendre

06/09/2020

Vídeo resum del webinar celebrat el 14 de maig de 2020. Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill conversa amb en Carles Monereo, catedràtic de psicologia de la UAB i la Maite Aymerich, dir. gral. de Currículum i Personalització del Departament d'Educació.

El tercer trimestre d’aquest curs escolar es durà a terme íntegrament en unes condicions extraordinàries: amb escoles tancades i alumnes i professors a casa. Això obliga a replantejar les estratègies docents, també en allò que fa referència a l’avaluació de l’alumnat. Des del Departament d’Educació, ja es va indicar que “caldrà revisar els criteris d’avaluació formulats per cada centre a principi de curs i adaptar-los a les limitacions formatives i personals amb les quals s’hagi trobat cada alumne”, i que l’avaluació del tercer trimestre no servirà per penalitzar l’alumne, sinó, en tot cas, per millorar la seva avaluació final. 

En aquestes condicions, sembla defensable la conveniència de fer un esforç per reduir al màxim la mesura de la repetició de curs. Justament per aquest motiu i en les circumstàncies actuals, es fa més necessari que mai acompanyar aquesta avaluació final de la definició d’estratègies d’avaluació formativa o formadora, que assegurin un guiatge personalitzat en la identificació de les dificultats en l’aprenentatge de l’alumnat i la definició d’un pla de treball. 

Però, com podem aplicar amb èxit aquestes estratègies en la situació actual de no presencialitat? Com les podem fer efectives per a l’alumnat més desafavorit, amb més risc de quedar desconnectat dels processos telemàtics d’ensenyament i avaluació? I més enllà de la situació actual, quines lliçons podem extreure de cara a preveure possibles marcs d’avaluació telemàtica formadora de cara al futur? Què poden fer l’administració educativa i els centres educatius per avançar en la direcció correcta?  

L’objectiu del webinar que aquí anunciem és abordar aquests interrogants. Ho farem de la mà de:

  • Carles Monereo, catedràtic de Psicologia (UAB) i expert en processos d’ensenyament-aprenentatge i avaluació. 
  • Maite Aymerich, Directora general de Currículum i personalització del Departament d’educació.

El debat serà conduït per Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill, coordinador de l’informe Obrim l’educació. Mesures de xoc i reformes prioritàries davant la crisi del Covid-19.

Aquest webinar forma part del projecte Obrim l’educació: per un país de noves oportunitats de la Fundació Jaume Bofill. 

https://obrimeducacio.cat/ 

#ObrimEducació

Proyecto